Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen per onderwerp.

Kunststofverbindingen

Kan ik PVC lijmen verwerken bij temperaturen onder de 5°C?

Nee , bij lage temperaturen wordt PVC steeds brosser en zal de neiging tot scheurtjes vorming (stress-cracking) onder invloed van lijmresten toenemen.

Mocht het toch noodzakelijk zijn bij lage temperaturen te lijmen dan adviseren wij dat men de te lijmen onderdelen en de lijm tot boven +5°C, bij voorkeur tot ca. 20 a 25 °C verwarmd, alvorens de verlijming uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van warme lucht. Gebruik hiervoor geschikte apparatuur (explosieveilig).

Tot welke temperatuur is een hard PVC lijm bestand?

Bij een correcte verlijming is de lijmverbinding bestand tegen nagenoeg dezelfde temperaturen als de PVC buizen en fittingen.

Voor druksystemen is de temperatuurbestendigheid,afhankelijk van de druk, tot +60 0C.

Voor afvoersystemen is dit tijdelijk tot +95 0C.

Bestaat er ook een lijm voor PP?

Nee, deze kunststofsoorten laten zich niet verlijmen. Zij worden meestal industrieel door hoge verhitting met elkaar versmolten.

PP = Polypropyleen
PE = Polyethyleen
PA = Polyamide=Nylon
PTFE= Polytetrafluoretheen

Zijn verbindingen gemaakt met Griffon PVC lijmen chemisch bestendig?

In principe geldt de regel: Als de buis er tegen kan, dan kan ook de lijmverbinding er tegen.

Een uitzondering hierop is de chemische bestendigheid van lijmverbindingen tegen een beperkt aantal zeer agressieve chemicaliën, zoals geconcentreerde anorganische zuren , sterke logen en zeer sterke oxidatiemiddelen. Gebruik in deze gevallen de Griffon HCR-36 PVC lijm.

Wat gebruik ik voor het verlijmen van (dikwandige) flexibele PVC slangen in hard PVC hulpstukken?

Niet alle PVC lijmen zijn geschikt voor weekmaker bevattende flexibele PVC slangen. Griffon heeft hier een speciale lijm voor in het assortiment, de Griffon WDF-05.

Ik heb gemorst met PVC lijm, hoe haal ik dat uit mijn kleding?

Gebruik hiervoor PVC reiniger. Deze bevat oplosmiddelen waarin PVC lijmresten oplossen, mits deze nog niet volledig uitgehard zijn.

UNI-100 droogt te snel voor mijn toepassing (verlijmen PVC drukleiding). Is er een andere oplossing?

Voor een langzamer drogende PVC lijm is de UNI-100 GT het meest geschikt. Deze is voorzien van een ruime opentijd en hierdoor zelfs geschikt voor leidingen tot 800 mm in diameter.

Ik heb in een PVC drukleiding lekkage. Doe ik iets fout?

Voor 100% waterdichte en trekvaste verbindingen is het belangrijk dat verbindingen worden gemaakt volgens de gebruiksaanwijzing. Reinigen, Buiseinde aanschuinen, Lijmvlakken reinigen, voldoende lijm egaal op beide vlakken aanbrengen zijn hierbij van essentieel belang.

Moet ik altijd een reiniger gebruiken?

Om zeker te stellen dat iedere verbinding perfect is, moet men Griffon Cleaner gebruiken. Deze ontvet de lijmvlakken niet alleen, maar de oplosmiddelen van de Cleaner penetreren hierbij  in het materiaal waardoor de lijm beter zal hechten.

Moet ik de lijmvlakken schuren?

Nee, de combinatie Griffon PVC lijm en Cleaner, mits volgens de lijminstructies toegepast, garanderen goede verbindingen. Alleen indien de PVC delen verkleurd zijn, door bv buiten opslag is het zinvol de lijmvlakken te schuren. 

Moet ik buiseinden aanschuinen?

Bij het in elkaar schuiven van de buis en fitting moeten de nog natte lijmlagen in elkaar vloeien. Indien men niet aanschuint schuift men de lijm (deels) naar binnen in plaats van in de verbinding. Gevolg risico op lekkages en minder sterke verbindingen.

Ik wil nadat ik een verbinding heb gemaakt deze nastellen, kan dat?

Bij het tot stand brengen van de verbinding kan men de buis of fitting nog enigszins verdraaien om deze in de juiste positie brengen. Daarna moet men de verbinding niet meer belasten of verdraaien. Dit kan de lijmverbinding beschadigen.

Alleen met de relatief langzaam drogende lijm GR-95 voor afvoersystemen heeft men langer de tijd de verbinding nog na te stellen.

Hoe lang moeten lijmverbindingen drogen?

Raapleeg de tabellen op etiketten en documentatiebladen, waar droogtijden worden aangegeven afhankelijk van temperatuur, buisdiameter en drukbelasting.

Voor afvoersystemen is een droogtijd van 1 uur (bij temperaturen hoger dan 10 °C) voldoende. 

Ik moet in een PVC drukleiding een reparatie uitvoeren. Wat is de snelste PVC lijm?

Met WDF-05 gemaakte verbindingen, kan zeer snel druk op het PVC leidingsysteem gezet worden. bv 10 bar na 30 minuten t/m diameter 50 mm. Raapleeg het etiket voor droogtijden afhankelijk van temperatuur, buisdiameter en druk.

Welke lijm is het meest geschikt voor het verlijmen van PVC drukleidingen in een vochtige omgeving?

Wij adviseren altijd te verlijmen op schone en droge vlakken volgens de lijminstructies. Is dit door omstandigheden niet mogelijk dan is de WDF-05 de beste keuze. Deze zal ook onder niet ideale, vochtige omstandigheden in het algemeen goede verbindingen geven.

Metaalverbindingen

Kan ik ieder soldeervloeimiddel gebruiken voor drinkwater?

Nee, enkel de vloeimiddelen met het KIWA-keurmerk mogen worden gebruikt voor drinkwaterleidingen. De niet-gekeurde vloeimiddelen kunnen schade aanrichten aan de koperen leiding.

Waardoor is een verbinding gemaakt met de Flon-100 nastelbaar?

De Flon-100 is nastelbaar door een combinatie van PTFE afdichtingskoord en glijmiddel. Het glijmiddel zit in de glijmiddel dispenser bevestigd aan de onderkant van de verpakking. Deze kan los worden genomen van de bovenkant. In deze dispenser zit een glijmiddel die het mogelijk maakt om de verbinding 45° (1/8 slag) na te stellen.

Waarom zie er geen KIWA-keurmerk op de PTFE afdichtingstape voor schroefdraadverbindingen?

Er bestaan geen keuringseisen met betrekking tot drinkwatertoepassingen voor PTFE afdichtingstape. PTFE is inert en reageert nagenoeg nergens op.

Mag s-39 niet meer gebruikt worden voor koperen drinkwaterleidingen omdat het giftig is?

Nee, S-39 is niet giftig, maar de resten zijn te corrosief om te worden toegepast bij koperen leidingen. Als na het solderen de leiding niet wordt doorgespoeld, dan zullen de vloeimiddel resten gaan inwerken op het koper. Hierdoor kan putcorrosie ontstaan.

Gebruik daarom een KIWA gekeurd vloeimiddel. Als deze resten achterblijven in het systeem zullen zij het koper niet aantasten. Deze resten zijn 100% water oplosbaar en worden tijdens het vullen en gebruik van de installatie uitgespoeld.

Ik heb lekkages terwijl ik KIWA gekeurd vloeimiddel gebruik en loodvrij soldeer. Doe ik iets fout?

De gebruikte middelen zijn juist. Het is echter belangrijk om de verbinding niet teveel te verhitten. Het loodvrij soldeer heeft een smeltpunt van 220°C. Het vloeimiddel zal boven de 300°C zijn werking verliezen. Het is dan ook zaak om onder de 300°C te blijven. Dit kan gecontroleerd worden door het soldeer af en toe tegen de warme buis/fitting te houden. Zodra deze smelt en in de capillair vloeit, de buis niet meer (teveel) verwarmen.

Als handig hulpmiddel kan de S-39 koper (Cu) KIWA worden gebruikt als vloeimiddel. Deze heeft een handige kleurindicator. Als de rode kleur verdwijnt, kan het soldeer worden toegevoegd.

Afdichting

Welke siliconenkit kan ik gebruiken op natuursteen en kwetsbare materialen?

Het is belangrijk dat er bij deze materialen een zuurvrije kit wordt gebruikt.

S-200 is een zuurvrije siliconenkit, welke kwetsbare materialen niet aantasten.

Welke Griffon siliconenkit kan ik gebruiken op acryl baden?

Op kunststof ondergronden zoals acryl baden en acryl douchebakken dient een neutrale, zuurvrije siliconenkit te worden toegepast. Dit is de Griffon S-200.

Ik wil mijn spouw isoleren met PUR schuim kan dit?

Nee helaas is dit niet mogelijk. De Griffon PU Foam is een vochtuithardend product en zal bij het aanbrengen in een afgesloten ruimte enkel aan de buitenkant van het schuim uitharden. Deze uitgeharde buitenzijde voorkomt dat het schuim van binnen uithard.

Hierdoor wordt er geen goede opschuiming van het schuim verkregen.

Op de PU Foambus staat de normering B2 vermeld, wat betekent dit?

Op Purschuim bussen staat een notatie over de brandklasse waaraan het schuim voldoet. Deze loopt van B1 tot B3. B1 schuim is brandwerend. B2 schuim is brandvertragend en B3 schuim is brandbaar.

Deze B2 norm houdt het volgende in:
Volgens de DIN 4102-1 norm worden er standaard proefstukjes purschuim geprepareerd van 90 mm breed , 190 mm lang en ca. 60 mm hoog.

De proefstukjes worden 15 seconden lang met een vlam bestookt , waarna ze zelf gaan branden. Deze vlammen moeten binnen 20 seconden zijn gedoofd en de vlammen mogen niet hoger zijn dan 150 mm.

Purschuimen met een B1 normering moeten ook aan deze eisen voldoen en tevens aan een aanvullende eis waarbij de PURschuim wordt blootgesteld aan hete lucht van maximaal 200°C in een speciale constructie. De PURschuim  mag niet gaan branden, smeulen of smelten.

Bij gebruik van B1 schuimen dient men de schuim tijdens het gebruik altijd  te bedekken met een mineraal materiaal. B3 schuimen voldoen niet aan zowel B1 als B2.

Bij mijn eerste gebruik komt er niets uit de PU-Foam bus?

Het is mogelijk dat de bus heeft gelegen. Door het liggen kan het ventiel bij de uitstroom opening verkleven en hierdoor komt er niets meer uit de bus.

Ik heb PU-Foam op mijn handen, wat nu?

Natte nog niet uitgeharde purschuim, kunt u het beste verwijderen met Griffon Cleaner of PU Foam Cleaner. Uitgeharde purschuim resten op de huid kunt u verwijderen met Griffon handcleaner scrub. Uitgeharde purschuim op andere oppervlakken zijn enkel mechanisch te verwijderen.

Ik wil mijn metalen rookgas afvoer afdichten. Kan ik hier de Hydra voor gebruiken?

Nee, hier kunt u de Hydra niet voor gebruiken. Na uitharden is de hydra “steen” hard en zal door de werking van de materialen los scheuren.

Bij buitengebruik spoelt de aangebrachte hydra na een dag drogen weg. Hoe kan dit?

De Hydra moet voor gebruik eerst drogen. Na de droging, minimaal 24 uur moet de kit langzaam worden opgestookt. Door de warmte zal de kit gaan verharden en zijn uiteindelijke hittebestendigheid bereiken.

CV-Waterbehandeling

Bestaat de mogelijkheid van aantasting na toevoeging van CFS CV-waterbehandelingproducten?

De CV-Waterbehandeling producten zijn onschadelijk voor alle componenten (koper, aluminium wisselaars, radiatoren, leidingen, diverse componenten, 3-wegklep, O ringen) van het systeem. De producten zijn zuurvrij en pH neutraal.

Heeft de CV-Leaksealer effect op de vloeistof in mijn CV-installatie?

Nee, CV-Leaksealer zal enkel gaatjes met een maximum doorsnede van 1 milimeter dichten. Verder heeft het geen invloed op de inhoud van de installatie.

Is over-en onderdosering van de CV-Protector en CV-Silencer van invloed op de kwaliteit?

De CV-waterbehandelling producten zijn superconcentraten. 1 koker op 100 liter systeeminhoud geeft een ideale concentratie en werking van het product. Onderdosering kan leiden tot onvoldoende werking. Overdosering heeft geen invloed op een verbeterde werking of nadelige invloed op de installatie componenten.

Veroorzaakt een hoge CV-water temperatuur kwaliteitsverminderingen van de producten?

Nee, de producten werken zowel bij lage als bij hoge temperaturen. Belangrijk is dat de producten door het gehele systeem kunnen circuleren.

Wat zijn de gevolgen van geen volledige reiniging van het systeem?

Het systeem zal optimaal funktioneren als alle slib en corrosie producten  verwijderd zijn, en daarna beschermd wordt  met Protector. Evt. achtergebleven resten kunnen alsnog voor problemen zorgen (thermostaatkranen ed).

Zijn er wijzigingen van pH (zuurgraad) te verwachten van CV-water op korte en lange termijn?

De producten zijn gebufferd en pH neutraal. Het water zal op de ideale pH worden gebracht 7.2 – 7.6, en daar gehouden.

Zijn er gevolgen te verwachten indien er eerder een ander onbekend middel blijkt te zijn toegevoegd?

Er zijn geen nadelige gevolgen gekend en te verwachten.

Wat zijn de gevolgen op een warmtewisselaar en andere componenten bij gebruik van CV-Leaksealer?

De CV-Leaksealer heeft geen gevolgen voor de warmte wisselaar. Ook andere componenten worden niet aangetast door de CV-Leaksealer.

Is er een blijvende kwaliteitsgarantie op het product?

Het is niet te garanderen dat de kwaliteit nooit zal veranderen. Veranderingen kunnen worden doorgevoerd als de regelgeving (KIWA-ATA) verandert. Indien er daadwerkelijk een kwaliteitsverandering plaatsvindt, dan zal dit  in ieder geval dit voortijdig worden bekend gemaakt.

Wat is het effect van de toevoeging bij kalkafzetting in de wisselaar?

De producten zijn allen zuurvrij en pH neutraal. Kalk zal dus niet worden opgelost door de producten. Kalkafzetting kan wel worden voorkomen door gebruik van de CV-Protector.

Montagelijmen

Het vriest en we moeten nu buiten isolatieplaten lijmen met Poly Max® High Tack Express. Wat nu?

De tekst op de verpakking volgen en absoluut niet onder de 5 graden verwerken.

Poly Max® hardt uit onder invloed van vocht. Dit is een chemische reactie. Bij lage temperaturen is de absolute luchtvochtigheid laag en verlopen reacties zeer traag.

Welke montagelijm gebruik ik voor het verlijmen van Polystyreenschuimplaten op metaal/beton buiten?

Voor deze toepassing kunt u Poly Max® High Tack Express gebruiken. Deze lijm tast geen enkele ondergrond aan en is water bestendig.

Let er wel op dat de lijm in verticale strepen wordt opgebracht. Poly Max® heeft vocht nodig om uit te harden. Dit vocht dient uit de omgevingslucht te komen. Door het opbrengen van verticale strepen wordt altijd ventilatie verkregen.

CE Wetgeving

Wat houdt de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 in?

Deze Regelgeving  (CPR) , is van kracht  vanaf 1 juli 2013 en legt de minimale  eisen vast voor bouwproducten  op het gebied van o.a. veiligheid, brandwerendheid en mechanische sterkte. Indien er een geharmoniseerde Europese norm beschikbaar is voor een productgroep, is het een plicht om aan te tonen dat er voldaan wordt aan de specifieke CE eisen en het product  te voorzien van het CE logo. Daarnaast moet er een prestatieverklaring  (DoP) beschikbaar zijn, waarin beschreven is hoe producten getest zijn en welke prestaties er met het product behaald worden.  PVC lijmen, chemisch anker en vanaf 2014 afdichtingskitten vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn. De bijbehorende prestatieverklaringen (DoP’s) zijn  beschikbaar bij het desbetreffende product.

Welke productgroepen vallen onder de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011?

PVC lijmen en chemisch ankers vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn. Vanaf 1 juli 2014 vallen ook afdichtingskitten onder deze CPR.

Vanaf wanneer is de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 van kracht?

De CPR op PVC lijmen en chemisch ankers is van kracht sinds 1 juli 2013. Afdichtingskitten vallen vanaf 1 juli 2014 onder deze CPR.

Wat is een DoP?

Een DoP is een Declaration of Performance, een prestatieverklaring. Hierin wordt beschreven hoe een product getest is en welke prestaties er met het product behaald worden.

Waar vind ik een DoP voor mijn product?

Een DoP is te vinden bij de productinformatie op de producten waarop CRP van kracht is.  Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze stellen via het contactformulier.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Middels het contactformulier kunt u uw vragen stellen. U krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. U kunt tevens tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen.

Reach

Wat is Reach?

REACH is een nieuwe Europese verordening die betrekking heeft op de productie, import en gebruik van chemische stoffen als zodanig of aanwezig in preparaten. De afkorting staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. De kern van REACH is dat een bedrijf in principe van alle stoffen die het levert de risico's moet kennen en maatregelen moet benoemen om die risico's te beheersen. Met de invoering van REACH verschuift de verantwoordelijkheid voor een adequate risicobeheersing van chemische stoffen van de overheid naar het bedrijfsleven.

Wat is het doel van REACH?

Het doel van REACH is bij de productie en het gebruik van chemische stoffen een hoog veiligheidsniveau te waarborgen voor mens en milieu. Door REACH zal meer informatie beschikbaar komen over gebruikte stoffen. De communicatie over deze stoffen zal hierdoor in de keten van producent tot en met eindgebruiker en visa versa verbeterd worden.

Om welke verplichtingen gaat het?

Fabrikanten, distributeurs en importeurs hebben de verplichting om stoffen te registreren met een uitgebreide set van gegevens over de veiligheid voor mens en milieu. Er gelden verschillende termijnen en verschillende eisen voor de diepgang van de gegevens. Dit is afhankelijk van onder andere het volume en de schadelijke eigenschappen van de stof. Informatie over en de beheersbaarheid van risico’s moet tussen bedrijven in de keten worden doorgegeven. Ter voorbereiding van de Registratie dienen gebruikers van stoffen (ook zoals die in lijmen, kitten, coatings, soldeervloeimiddelen, smeermiddelen e.d. zitten) informatie over het gebruik door te geven aan hun leveranciers. Voor de meest zorgwekkende chemische stoffen wordt een verbod ingevoerd, waarbij de EU onder strenge voorwaarden Authorisatie voor productie en gebruik kan verlenen.

Wat is de planning?

De REACH wetgeving is per 1 juli 2007 van kracht. Voor 1 december 2008 moesten alle stoffen bij het REACH registratiebureau in Finland aangemeld worden. Per 1 december 2010 zijn van de meest gevaarlijke stoffen de risico’s bekend. Per 1 juni 2018 moet REACH voor alle stoffen geïmplementeerd zijn.

Wat betekent REACH voor jou als klant?

In de toekomst krijg je producten waarvan ook voor uw toepassing alle gezondheids- en milieurisico’s helderder gedocumenteerd zijn. Omdat veel toepassingen dezelfde zijn zal onze industrietak een aantal zogenaamde “generic exposure (blootstellings) scenario’s” opstellen en deze doorgeven aan de grondstoffenleveranciers. Zodra deze opgesteld zijn, zullen wij vragen of een dergelijk scenario ook bij u van toepassing is. Griffon zal aan haar grondstoffenleveranciers vragen de gebruikte stoffen te registreren en indien nodig te testen voor de wijze waarop bij jou onze producten worden gebruikt. Het eindresultaat van het totale proces zal een betere bescherming van het milieu en een gezonder werk- en leefklimaat zijn.

Zijn er ook nadelen?

Ja! Vanwege de hoge onderzoekskosten en/of de hoge risico’s bestaat de kans dat stoffen uit de markt worden genomen. Dit zou effecten kunnen hebben voor de verkrijgbaarheid van onze producten.

Wat doet Griffon om de verkrijgbaarheid van producten te waarborgen?

Griffon is gestart met het maken van een risicoanalyse. Hierbij kijken we op basis van de wetenschap die we nu hebben naar:
· De gevarenklasse van de stof.
· De uniekheid van de stof voor onze producten.
· De kans dat deze mogelijk niet geregistreerd gaat worden, respectievelijk uit de markt zal worden genomen.

Deze analyse zullen we gebruiken om je op tijd een alternatief te kunnen aanbieden.

Waar kun je meer informatie over REACH verkrijgen?

Klik hier voor meer informatie over REACH.

Wij hopen je voor dit moment voldoende geïnformeerd te hebben. 

Om al je vragen adequaat te kunnen beantwoorden en je goed te kunnen adviseren, heeft Griffon een REACH projectgroep opgericht. Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet en Neem contact op met Griffon! Wij zullen ons uiterste best doen je van de juiste informatie te voorzien.